’86 HONDA VT1100 CAFE RACER

Ik wilde een Cafe Racer gaan bouwen, maar wilde hier geen veelgebruikt model voor pakken. Vervolgens kwam deze ’86 Honda Shadow VT1100C SC18 op mijn pad, niet de meest gemakkelijke, maar zeker wel een van de gaafste motoren om een Café racer van te bouwen. De zware 1100cc 2-cilinder maakt een gruwelijk gaaf geluid, wat in mijn ogen ook precies bij het uiterlijk past van een “ruige Café racer”

Als eerst ben ik begonnen met het bepalen van de groffe lijnen die de motor zou moeten krijgen. Al gauw kwam ik er achter dat de originele tank niet mooi zou staan, om die reden heb ik vervolgens zelf een tank gemaakt. Na het aanpassen van het frame ben ik begonnen met het achter zitje. Deze heb ik gemaakt op mijn engels wiel, van 1mm plaat staal. De tank was daarentegen wat lastiger, hier heb ik aardig wat uurtjes op staan kloppen en rollen voordat deze de gewenste vorm had. Een Café racer was vroeger vooral gebouwd op prestatie, dus met deze gedachte ben ik verder gegaan.  Onderstaand zal ik opsommen wat ik verder aan de motor aangepast heb:

  • De achter veer ophanging aangepast
  • De voorveren stugger gemaakt en inwendig ingekort
  • Trommelrem van achter aangepast naar schijfrem
  • Originele luchtfilterbak vervangen voor open-schuimfilters van Twin-air
  • Uitlaatsysteem aangepast
  • Clip-ons gemonteerd als stuur
  • Nieuw zadel laten bekleden door Marcel Miller van Miller Kustom Upholstery
  • Voetsteunen naar achter geplaatst Etc.

Nadat de motor compleet verbouwd was, ben ik alles gaan stralen, schuren en spuiten. Elk onderdeel staat opnieuw in de lak. Het spuitwerk is een hele diepe donkere blauwe lak met daarop mat zwart gespoten strepen en niet te vergeten de mooie Honda-wings op de tank! Ik heb de originele zijkappen gehouden en daar heb ik nieuwe stickers voor laten maken, een van de weinige onderdelen waaraan men kan zien dat het een Honda Shadow is/was.

Kijk ook deze gave video over het opbouwen van de motor, en de 11 andere video’s die te vinden zijn op Facebook en YouTube.